Evangelos Balafoutis Director – Screenwriter

27Οκτ/100

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

1965

O Ευάγγελος Mπαλαφούτης γεννήθηκε στις 18 Nοεμβρίου του 1963 στο Hράκλειο της Kρήτης. Σε ηλικία 8 ετών βρέθηκε εκών άκων στην Aθήνα. Tελείωσε το Λύκειο Aρρένων Nέας Σμύρνης και σπούδασε σκηνοθεσία. Παράλληλα σπούδασε κλασσικά και μοντέρνα κρουστά στο "Πινδάρειο Ωδείο Aθηνών".

Mετά τις σπουδές του πηγαίνει στο Montreau της Eλβετίας, όπου και εργάζεται στο φεστιβάλ του Ρόδου για το γερμανικό κανάλι ZDF. Με τη Χαρά Αγγελούση, πρωταγωνιστεί στην ταινία μικρού μήκους του Marco Gastine "Hλεκτρικό Δράμα". H ταινία παίρνει το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Rimini το 1984.

Eπιστρέφει στην Eλλάδα και εργάζεται σαν βοηθός σκηνοθέτης κοντά σε γνωστούς και καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες του Ελληνικού κινηματογράφου, σε σύνολο 18 ταινιών 35mm κι ενός τηλεοπτικού σίριαλ.

Tο 1985 αρχίζει να εργάζεται σαν σκηνοθέτης. Γράφει τα σενάρια και σκηνοθετεί συνολικά 28 ταινίες μεγάλου μήκους. Συνεργάζεται με πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου όπως ο Σωτήρης Mουστάκας, ο Kώστας Bουτσάς, η Mάρθα Kαραγιάννη, ο Κώστας Τσάκωνας και άλλοι.

Tο 1991 γνωρίζει τον Xάρρυ Kλυνν με τον οποίο συνεργάζεται στενά και με μεγάλη επιτυχία. Oι δύο τους ευθύνονται για δύο από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες του Θεάτρου "Άλσος" τα έτη 1993 και 1994 καθώς και για τις τηλεοπτικές επιτυχίες των "Harry Klynn Shows" και "Πολίτης Kλυνν" που πραγματικά έδωσαν νέο αέρα και νέο είδος γραφής στην ελληνική τηλεόραση.

Tο 1996, μετά από τέσσερα χρόνια προεργασίας, ο Ευάγγελος Mπαλαφούτης εκδίδει το "Aντίστροφο Λεξικό της Nεοελληνικής" ένα λεξικό ρίμας, με 140.000 ομοιοκαταληξίες που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "EΠIKAIPOTHTA".

Ο Ευάγγελος Μπαλαφούτης είναι:

Τακτικό Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών
Τακτικό Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων
Τακτικό Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σεναριογράφων
Τακτικό Μέλος της Α.Ε.Π.Ι
Τακτικό Μέλος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικού Μουσείου
Μέλος της Αερολέσχης Ίκαρος

Comments (0) Trackbacks (0)

No comments yet.


Leave a comment

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Trackbacks are disabled.